Sådan bliver du integreret i din nye studieby


Du er måske lige flyttet hjemmefra eller flyttet til en anden by i forbindelse med et nyt studie, som du er begyndt på. Det kan være svært, at finde sig til rette i en helt ny by, som man ikke har så meget kendskab til i forvejen. Det kan være, du ikke allerede har et opbygget netværk af venner i din nye studieby eller blot har få venner, der er bosat i den samme by. Det er derfor en gradvis proces, man skal igennem, hvis man gerne vil føle sig mere hjemme i den nye by, man er flyttet til i forbindelse med studiet.

Få et studiejob

Et studiejob kan både hjælpe på økonomien, når man er studerende på SU. Det vil især være uundværligt, hvis du bor i en dyr by som København eller Aarhus. Studiejobbet er dog også med til, at få skabt et større netværk. Det kan være et professionelt netværk, der kan hjælpe dig senere med en anbefaling til et job, du ønsker efter endt uddannelse. Det kan også være et mere personligt netværk, du skaber på dit studiejob, hvor du får nogle gode venner, som du også kan drikke en kop kaffe med engang imellem. Det ene udelukker dog ikke det andet, så du kan sagtens få begge former for netværk, når du har et studiejob.

Find dig en hobby

Det kan være, at du allerede har en hobby i form af en sport, du dyrker. Det kan også være, at du allerede har dygtiggjort dig inden for musik, og spiller guitar eller saxofon i din fritid. Hvis du allerede har en hobby, kan det være nemmere for dig, at fortsætte den på hold med andre i den nye by, du er flyttet til. Derved kan du hurtigt få nogle nye venner, der har samme interesse som dig. Hvis du overvejer, at begynde på en ny hobby, for at få et større netværk i din studieby, kan du overveje, hvad der interesserer dig og gå ud fra det. Overvej først om du er vild med sport, sociale aktiviteter, musik, kreative aktiviteter og håndværk. Hvis du f.eks. bare ønsker, at udvide dit netværk og være social, kan du f.eks. blive frivillig i en organisation eller arbejde i studenterbaren. Du kan også tilmelde dig sæsonmæssigt frivilligt arbejde i forbindelse med festivaler eller andre store begivenheder i din studieby.

Begynd at date

Dette er selvfølgelig forbeholdt dig, der ikke har en kæreste i forvejen. Dating kan være en god måde, at lære nogle nye mennesker at kende, og det behøver ikke altid at handle om, at få en kæreste.  Hvis du er lidt utryg i en ny by med nye mennesker, kan du overveje at prøve netdating, hvor du i trygge rammer kan skabe dig et indtryk af din evt. date. Om det skal være netdating eller ”almindelig” dating er op til dig. Du kan f.eks. ende med, at få en god veninde eller ven, som du kan tage i byen med, lave mad sammen med eller gå i biografen med. Dating kan desuden hjælpe dig til at blive mere selvsikker i situationer, hvor du skal præsentere dig selv, som f.eks. ved jobsamtaler, oplæg eller mundtlige eksamener på studiet. Dating har dog først og fremmest den funktion, at hjælpe dig i din søgen efter en kæreste. En kæreste kan være den ultimative måde, at kunne integrere sig i en ny by på, da det skaber en tryghed, som kan gøre byen mere hjemlig.