Gode råd til din næste jobansøgning


Som studerende har man altid meget at se til. Der er læsning, afleveringer og eksaminer, som skal klares og dertilhørende deadlines, som skal overholdes. Selve studielivet byder altså på mange faglige udfordringer og opgaver, der skal være med til at styrke din faglighed, inden du for alvor skal ud i arbejdslivet. Enhver kommende arbejdsgiver vil sætte stor pris på, at du gennem din studietid også har lidt erfaring inden for dit faglige område i praksis. Derfor kan du med stor fordel overveje at søge efter et studierelevant arbejde, mens du er studerende. Ved et studierelevant arbejde får du muligheden for at udforske dine muligheder, styrke dine kompetencer og virkelig få brugt din teori i praksis. Det er noget, som de fleste studerende sætter stor pris på.
Men hvordan scorer man det perfekte studierelevante job? Der er ofte rigtig mange om buddet til de studierelevante jobs, og derfor er det endnu vigtigere, at din jobansøgning sidder lige i skabet, så det styrker dine muligheder for at komme til en jobsamtale.
Selvom der er en del unge studerende, der efterhånden gennem deres netværk får et studierelevant arbejde, er der alligevel mange, som må ty til den klassiske metode. Der bliver typisk gennem et jobopslag bedt om en motiveret ansøgning og et vedlagt CV, der skal beskrive dine kompetencer og din motivation til præcis dette job. Hvis du er på jagt efter et studierelevant arbejde, men er i tvivl om, hvordan du skal gribe ansøgningsskrivningen an, så er du kommet til det helt rigtige sted! Læs med, og få et par tips til, hvordan du kan lave en skarp og motiveret ansøgning.

Vær konkret

Uanset hvilket job du søger, er det vigtigt, at du formulerer dig helt konkret og i forhold til jobbeskrivelsen. Du skal fange din potentielt kommende arbejdsgivers opmærksomhed, og derfor er det vigtigt, at du konkret beskriver, hvad din motivation til jobbet er. Dette skal give arbejdsgiveren lyst til at læse videre. Desuden er det vigtigt, at du husker på, at ethvert jobopslag skal have en separat formuleret ansøgning. Alle arbejdspladser er forskellige, og derfor bør du også skrive forskellige jobansøgninger, hver gang du søger. En tommelfinger regel lyder, at en jobansøgning typisk fylder ca. en side, medmindre andet er blevet skrevet i jobopslaget.
Endnu et vigtigt punkt i skriveprocessen er også, at du gennem din faglighed får beskrevet, hvordan du skiller dig ud blandt de andre jobansøgere. I den forbindelse betyder dine personlige kompetencer altså også meget for ansøgningsskrivningen. Hvilke faglige og personlige kompetencer har du? Og hvordan kan disse gavne virksomheden eller organisationen? Dette er nogle af de spørgsmål, du kan stille dig selv inden du skriver din ansøgning.

Læs korrektur

Inden du trykker på send knappen, er det vigtigt, at du læser korrektur på både dit CV og din jobansøgning. Her kan der ændres i alt fra sætningskonstruktioner til kommafejl og stavefejl. Det er altså vigtigt, at du giver et godt førstehåndsindtryk til arbejdsgiveren. Det er en god idé at få en anden til at hjælpe dig, efter du selv har læst korrektur. På den måde kan der blive rettet i små fejl, som du ikke selv havde bidt mærke i.

Få hjælp til at tage et godt billede

Når du vælger et billede til dit CV og din ansøgning, er det vigtigt, at du har gennemtænkt, hvilket billede du vil bruge. Billedet skal gerne udstråle seriøsitet og personlighed, hvilket også skal give arbejdsgiveren et godt førstehåndsindtryk af dig. Hvis du har valgt dit seneste profil billede på Facebook, bør du overveje om det passer til jobansøgningen.
Mangler du et billede til ansøgningen? Så fortvivl ikke. En løsning kan være, at du kontakter en fotograf i nærheden af dig, der gennem sin faglighed hurtigt kan vurdere hvilke billeder, der passer til en jobansøgning. Hvis du selv har et godt kamera, kan du med fordel også få en studiekammerat eller familiemedlem til at hjælpe med at tage et godt billede af dig.

Vi ønsker dig held og lykke med jobsøgningen!