Få erhvervserfaring som studerende og få en letter


Mange studerende begår den fejltagelse at fokusere alt for meget på det skolemæssige og hele ræset omkring karakterer, og bliver deraf som direkte konsekvens nødt til at negligere erhvervserfaringen. Selvfølgelig skal der fokuseres på skoleundervisningen, men faktum er, at de fleste virksomheder vægter erfaring meget højere end karakterer.

Mange dimittender sidder derfor i en slem kattepine efter, de er blevet færdige med deres studier, hvor de ikke kan få erhvervserfaring samtidig med det er det eneste, virksomhederne vil have. Dette gælder alle former for studier. Både hvis du sidder med et kursus om projektledelse hos IBC, læser dansk på KU eller studerer programmering på DTU. Der er dog helt klart en tendens til at, det er sværere at finde arbejde på humaniorauddannelser, hvorimod fremtidige økonomer og programmer har lettere betingelser.

Læs videre og få inspiration til, hvad du skal gøre, inden du selv havner i samme irriterende situation.

Opsøg det rigtige studiemiljø

Det er virkelig forskelligt, hvordan folk tilgår deres studietid. Nogle er der udelukkende for det skolemæssige, nogle er der kun for det sociale og festerne, hvorimod et fåtal rimelig hurtigt har regnet ud, at det handler om at samle på erhvervserfaring tidligt.

Det er med disse, du skal starte en relation. De fleste uddannelser har en afdeling, der lægger op iværksætteri og innovation. Opsøg dette sted og begynd ellers at socialisere. På den måde kommer du hurtigt i kontakt med andre, der gerne vil skabe noget.

Iværksætteri for begyndere

Når du har fundet det rigtige miljø og forhåbentlig nogle fede medstuderende at begynde din første virksomhed sammen med, handler det om at have prioriteterne i orden. Dine første virksomheder skal på ingen måde handle om at lave de store penge, og du skal virkelig passe på at investere for mange af dine egne penge i virksomheden. Til gengæld skal du fokusere på at lave noget, der har en eller anden relation til din undervisning eller et felt, hvor I føler, der er mulighed for med succes at lave en blue ocean.

Hvis du virkelig føler I har en fed idé, og I er et godt team, der har tid til at tage projektet til næste niveau, kan du i stedet for selv at smide penge i det søge efter finansiering hos de såkaldte Business Angel. Business Angels er investorer, der ikke bare bidrager med kapital, men som også kan bistå med erfaring og netværk. De kan derfor i mange tilfælde være en god idé at kontakte.

Opstart af virksomhed trin for trin

Hvis I vælger at starte jeres egen virksomhed, er der en fremgangsmåde, du gerne skal følge kronologisk. Først og fremmest skal I vurdere, hvor meget tid I vil lægge i projektet. Denne tidsmåling skal tage udgangspunkt i udarbejdelsen af forretningsplanen.

I forretningsplanen skal i gennem en ekstern brancheundersøgelse, vurdere hvilken industri i vil operere i og med hvilken type produkt og/eller service. På baggrund af denne undersøgelse skal i blive klogere på hvordan den interne del af virksomheden skal opbygges og udarte sig: Skal virksomheden ligge off- eller online eller operere begge steder? 

Hvis man tager udgangspunkt i den digitale udvikling, ville det højst sandsynligt være en god idé i en eller anden grad at være online. I så fald skal du have en hjemmeside og derved købe pladsen i form af et webhotel. Hertil er det essentielt at hjemmesiden bliver udformet professionelt, så den lever op til nutiden standarder.

Slutteligt skal I have styr på alle former for formalia. Det vil mere præcist omhandle en udformning af den fremtidige bogføring, og hvordan det skal foregå. Derudover vil det være en behandling af forsikring og selvfølgelig en decideret registrering af jeres virksomhed.