Studerendes økonomi: Nød versus lyst


Som studerende står man ofte i et økonomisk dilemma. Ikke mindst når det kommer til balancegangen mellem hvad man reelt har lyst til at bruge sine penge på, versus hvad man er nødsaget til at bruge penge på. Her får du et overblik over hvilke ting du reelt er nødsaget til at bruge penge på som studerende, og finder desuden inspiration til, hvad som du kan bruge penge på, når det lille økonomiske overskud og råderum viser sig.

Nød
Herunder finder du et overblik over, hvad du som studerende oftest er nødsaget til at bruge penge på.


Bolig, mad og transport: Den største udgift for de fleste studerende, og da også den som det meste af SU’en bliver brugt på, er basale forhold som bolig, mad og transport. Disse er dog nødvendige for almene forhold, som skal danne grundlag for en god studietid. Sørg derfor altid for at have disse ting betalt, før andet prioriteres.


Bøger til studiet: 
Selvom at vi i Danmark har gratis uddannelse i de fleste tilfælde, kan bøgerne endnu være enormt dyre og økonomisk drænende. Ikke desto mindre er dette en nødvendighed for en studerende at bruge nogle penge på i begyndelsen af hvert semester i relation til at kunne fuldføre sin uddannelse og med henblik på at komme ud i samfundet og få et reelt betalt job på længere sigt.


Tandlæge og medicin:
Som studerende kan ting som tandlægebesøg og medicin være en massiv udgift. Dette er dog en nødvendighed, da manglen på disse kan skabe problematikker og yderligere udgifter på længere sigt. Søg på ’tandlæge Aarhus’, ’tandlæge København’ eller ’tandlæge Odense’ og find de mest optimale tilbud på dit tandlægebesøg. Vær opmærksom på, at flere tandlæger har rabatter for studerende. En anden udgift kan være ting som medicin. Herunder kan et medlemskab hos eksempelvis Sygesikring Danmark eller andre tilskudsforeninger gavne en studerende meget når det kommer til faste udgifter inde for eksempelvis medicin, penicillin og andre receptpligtige produkter.

Lyst

Herunder finder du inspiration og idéer til, hvad du kan bruge det lille økonomiske råderum til, når dette sjældent nok viser sig.


Selvforkælelse: Har du et småt økonomisk råderum, kan en lille portion selvforkælelse falde på et meget tørt sted. Herunder kan nyt tøj, en ny taske, lækkert lingeri/undertøj eller et par nye sko danne grobund for en god portion selvtillid, hvilket medvirker til en bedre og mere overskudpræget hverdag som studerende. Selvforkælelsen kan da også indebære en hyggelig biograf- og cafétur med en ven eller veninde, for en god gang energiopladning til efterfølgende uge på studiet.

Gaver: 
Som studerende er man sjældent i stand til at give tilbage til de mennesker, som normalt bidrager til dennes hverdag og nogle gange også økonomiske situation. Har man lidt ekstra håndører, er dette en klar mulighed for, at tilbagegive en del af disse bidragsydere noget lækkert. I denne kategori er det kun tanken der tæller og selv de helt små ting kan give dine medmennesker et kæmpe smil på læben. Dette kan blot være en lille bukket blomster eller en god æske chokolade, for at vise hvor dybt taknemmelig du er, for deres hjælp og samvær i dagligdagens stress og jag.

Opsparing:
Som dine forældre nok ville sige det; ”Gem det til en regnfuld dag”. Denne sætning er oftest enormt træls at høre på som studerende, og ikke mindst sagt af sine egne forældre. Ikke desto mindre kan der være noget om snakken. Mange gange kommer der uforudsete udgifter som kan tære på den hårde studerendes økonomiske ståsted. Derfor er det altid rart at have sig oprettet en opsparingskonto, hvorpå man indsætter de få økonomiske overskud, når disse en sjælden gang viser sig. Dette kan give dig større økonomisk fleksibilitet samt bedre samvittighed i forhold til din økonomi.