Tag SU-lån og få råd til den gode bolig


I Danmark er vi velsignet med et velfærdssystem. I bund og grund betyder det, at det er de bredeste skuldre, der skal bære det største læs i samfundet. Det vil sige, at man blandt andet kan bistås økonomisk, hvis man er ude af stand til at arbejde, er gået på pension eller er studerende.

Selvom man som studerende i Danmark, i modsætning til rigtig mange andre lande, får penge for at uddanne os, ender mange alligevel i en situation, hvor de efter deres studietid har oparbejdet gæld uden at have tilegnet sig nogle deciderede aktiver.

Gælden er ofte oparbejdet ved at klatte penge væk på byture, tøj og rejser. Det er selvfølgelig i sig selv fint nok at bruge penge på disse ting, men det ville trods alt være rart at have noget at vise efter de mange år i SU-systemet.

Lån fra første dag som studerende

Hvis du læser denne her artikel og lige er startet på studie, er du en af de heldige. Det virker paradoksalt, men begynd med det samme at tage SU-lån. Renten er så lav, at det i den grad kan betale sig at tage det i forhold til at tage det mere normale banklån.

Lad os antage du, som de fleste, bruger 6 år på en længerevideregående uddannelse. I så fald kan du låne op mod 150.000 kr. til yderst fordelagtig rente. Du skal først betale lånet tilbage d.1 januar et år efter uddannelsen er sluttet. Pengene kan derfor stå og forrente sig selv, mens du er i uddannelse.

Året efter du er færdig med at læse, har du formentlig fundet et godt job, og du kan med lethed begynde at betale tilbage på lånet. Samtidig har du en god kapital i banken, som kan stå som forsikring for banken i forhold til at købe en lejlighed.

Praktikaliteter i forhold til boligen

Hvis du er en af de mange, der kunne tænke sig at bo i en af de få danske store byer, bør du være opmærksom på, at der er kamp om pladsen. Det handler derfor om at være velforberedt og investere tid i boligsøgningen.

Først og fremmest skal du kontakte en boligadvokat, der har styr på tingene. Vedkommende vil herefter kunne vejlede dig gennem mylderet af fælder og dårlige ejendomskomplekse. Derudover skal personen have et indgående indblik i de forskellige områder, da det ofte kan virke uoverskueligt selv at skulle have styr på, hvilke områder der er fede – og hvilke der ikke er.

Når du møder op til åben-hus arrangementer, er det vigtigt, du fokuserer på din fremtræden. Hvis du for eksempel skal flytte sammen med din kæreste, er det vigtigt I begge dukker op, da et forhold repræsenterer modenhed.

Sørg derudover for, at du møder op i noget præsentabelt tøj. Det skal selvfølgelig ikke være i overdreven grad, men nogle pæne sko og en skjorte, gør trods alt underværker. Hvis du normalt er besiddelse af et langt skæg, vil det nok også være en god idé at finde en skægtrimmer frem. Det kan godt være skægget er ’hipt’ i din omgangskreds, men et stort fuldskæg er ikke lige tiltalende for alle mennesker. Se det ligesom hvis du skulle til jobsamtale, og klæd dig derefter.

Overordnet set kan det godt være, at det virker problematisk at låne så mange penge, men faktum er, at du formentlig alligevel skal låne, når du engang alligevel beslutter dig for at købe din egen bolig. Der findes ikke et billigere lån end SU-lån, så du bør virkelig overveje at benytte dig af det her tips. Du vil værdsætte det senere hen.