Studerende og iværksætter – sådan kommer du i gang


Flere undersøgelser viser, at unge iværksættere i disse år er en hastigt voksende gruppe. Rundt omkring på landets gymnasier og universiteter (sågar også i folkeskolen) springer unge mennesker ud som selvstændige erhvervsdrivende, selvom deres eneste indtægt er SU, og pensum i forvejen lægger beslag på en stor del af hverdagen. I dette blogindlæg får du tre konkrete tips til, hvordan du kommer i gang med din egen virksomhed, uden at du behøver droppe at ud, negligere din uddannelse eller skrue ned for ambitionerne.

Kickstart drømmen med en webshop

Internettet har åbnet op for uanede muligheder, der bare venter på at blive udnyttet af driftige, unge og ikke mindst digitale iværksættere. Mange studieiværksættere vælger at starte deres karriere som selvstændig med en webshop – især iPhone covers, tøj og elektronik er populære varer blandt denne gruppe af iværksættere. Med en webshop slipper du for mange af de traditionelle udgifter, der er forbundet med at have sin egen virksomheder, herunder eksempelvis lokaleomkostninger. Det eneste, du som sådan har brug for, er et webhotel, et CMS og et domæne – så er du godt kørende. Du finder alt det, du skal bruge her. Bliv klogere på, hvad du skal vide som kommende webshopejere på DanDomains nye webshopportal Webshop Guru.

Valg af virksomhedsform

Det er meget vigtigt at være opmærksom på, at du rent juridisk ikke har ret til at optræde som erhvervsdrivende, hvis du er under 18 år – det er dog muligt at blive selvstændig, hvis du benytter et kapitalselskab såsom IVS eller ApS. Netop valget af virksomhedsform kan have stor betydning for din forretning. Du skal, når du starter din virksomhed, vælge imellem kapitalselskaberne IVS, ApS og A/S og de personlige virksomhedstyper såsom enkeltmandsvirksomhed, PMV og I/S. Valget har blandt andet betydning for, hvordan du hæfter over for tredjemand og beskatningen af dit overskud.

Det kan være en rigtig god idé at læse de guides, du finder på virk.dk, inden du træffer dit valg. Selvom du skal hoste op med 50.000 kr. for et ApS, hvilket kan være noget nær umuligt, når man er på SU, kan det være det rette valg, hvis din risiko ved at drive virksomhed ikke er ubetydelig.

Gør brug af studiespecifikke tilbud

Ved du, om din skole tilbyder nogen særlig form for rådgivning eller vejledning til studerende, der ønsker at starte egen virksomhed? Langt de fleste universiteter har et eller flere programmer for studieiværksættere, som har til hensigt at fremme iværksætterlysten og mentaliteten – på mange måder ligesom de kommunale væksthuse, der hjælper startups med etablering og vækst. Går du med planer om at starte dit eget, bør du overveje at afsøge mulighederne og de forskellige tilbud. Du kan finde tilbuddene på din skole/institutions hjemmeside, hvor du også kan finde mere information om, hvad de enkelte tilbud indebærer.

Vi håber, at ovenstående tips har hjulpet dig videre i processen med at blive iværksætter. Du kan læse mere om livet som ung og håbefuld iværksætter på http://youthtobusiness.dk, hvor der løbende uploades artikler om succeshistorier, tips og tricks samt guides med relevans for den ihærdige og ikke mindst unge entreprenør.