Sådan forbedrer du dine chancer til jobsamtalen


Måske har du længe gået og søgt efter et studiejob. Men hvad så når dine udsendte ansøgninger endelig giver pote, og du bliver kaldt til samtale? Hvordan er det, du kan forbedr dine chancer til samtalen og sørge for, at netop du får jobbet? Vi giver dig nogle råd til, hvordan du står bedst muligt, når du skal til jobsamtale.

Hav outfittet i orden

Førstehåndsindtrykket betyder meget, og det er derfor vigtigt, at du har tænkt over dit tøj, når du skal til samtalen. Dit tøj og din generelle fremtoning har nemlig betydning, når du på jagt efter ansættelseskontrakten. Det er en god idé at tjekke op på virksomheden og deres kultur. Research derfor virksomheden og se, om det kan give dig en idé om dresscoden på arbejdspladsen. Tænk også over hvem det er, du skal møde, og hvilket miljø, de arbejder i.  Man kan komme langt med en mindre indsats.

Er det en afslappet, kreativ arbejdsplads, kan mørke sneakers som New Balance 991 måske være i orden. Er kontoret mere konservativt, skal du i stedet klæde dig i noget pænere, neutralt tøj, som passer ind i deres miljø. Arbejdsgiveren vil gerne kunne se dig i jobbet, og kommer du i noget, der er helt ved siden af, kan det være svært for ham eller hende at forestille dig i virksomheden.

Derudover er det også vigtigt at vælge noget, man føler sig tilpas, da det påvirker ens selvsikkerhed til samtalen i den grad. Finder man den rette balance, kan det betyde utroligt meget i forhold til indtrykket, man giver overfor virksomheden. Samtidigt betyder det også meget i forhold til den selvsikre, positive person, som hviler i sig selv, man gerne vil vise udadtil.

Få så mange relevante kvalifikationer som muligt

Selvom man føler, at man er en speciel person, der brænder for jobbet, så er virkeligheden, at mange studerendes CV mere eller mindre er ens. Det er så tidligt i livet, at det er begrænset, hvor meget erfaring man har, og hvad man kan adskille sig med i forhold til konkurrerende studerende.

Derfor kan det være en god idé at sørge for, at man kan adskille sig med noget ekstra, så vidt det er muligt. Det behøver ikke være noget, der kræver meget tid eller penge, men som stiller dig i bedre lys, og som arbejdsgiveren vil kunne huske dig på.

Søger du eksempelvis et job indenfor HR, så kan det være nogle ekstra kurser eller en mindre kommunikationsuddannelse oven i hatten vil gøre gavn og sørge for, at du skiller dig ud. I nogle jobs vil nogle timer som frivillig også gøre en forskel og kan hjælpe en i jobjagten.

Vis motivation og engagement

Virksomheder vil gerne have passionerede medarbejder, der brænder for det, de gør. Virker man ligeglad eller uforberedt, kan det give et ekstremt dårligt indtryk på arbejdsgiveren. Sørg derfor for at gøre dig så klar til samtalen som muligt.

Øv dig på de basale spørgsmål som dine svagheder, hvorfor du valgte at søge job hos dem, og hvad dine fremtidsmål er. Husk også at tænke over din udstråling og kropssprog, da det også fortæller arbejdsgiveren en del om dig.

Der er mange ting, du kan gøre, for at stå bedst muligt til samtalen. Sørger du for at være påklædt til virksomhedens normale dresscode, have en masse gode og relevante kvalifikationer og ikke mindst viser engagement, så vil dine chancer til drømmejobbet blive forbedret.