Sådan bevarer du fokus, mens du skriver speciale


At skrive speciale er både en forrygende og nervepirrende proces. På plussiden er det fantastisk at få lov til at dykke ned i et emne, man brænder for. At bruge et semester på at lære alle kringelkrogene i et givent område at kende. På minussiden er det også en proces, hvor man kan føle sig fastlåst. Hvor man det ene øjeblik er høj på en erkendelse, teori eller retning, man har fundet frem til, mens man i det næsten synes, at man har skrevet det værste møg, der har set dagens lys.

En specialeskrivningsproces kan have mange faser. Og det er vigtig at lære at navigere rundt i dem, så man får en god oplevelse med sit speciale og ikke går til grunde i det. Synes du, at specialeprocessen er vanskelig? Så læs med i artiklen her, hvor vi ser nærmere på de knapper, man kan trykke på for at få mest muligt ud af sit speciale.

Sæt dig mål

I en specialeperiode kan den ene dag let tage den næste. På godt og ondt. Man kan sidde i sit nattøj og skrive og dårligt se dagens lys, mens den ene semi-geniale konklusion tager den næste. Men det kan også gå det anden vej, hvor man ikke får lavet noget, fordi man pludselig nyder friheden i sit skema lidt for meget.

Derfor kan det være en rigtig god idé at sætte dig selv delmål. Planlæg en uge frem, hvor du gør det klart, hvad du skal nå. Måske skal du have læst et vist antal sider i en bestemt bog? Måske skal du have transskriberet tre interviews, der skal indgå i din empiri? Eller måske er du så langt i fasen, at du skal have skrevet dit teoretiske grundlag. Skriv ned, hvad der er succeskriteriet for den kommende dag/uge og fuldfør opgaven. På den måde kan du også bedre slappe af, når du har fri. Hvilket leder os til næste råd…

Vær ikke bange for at holde fri

Når man selv er fuldkommen herre over sin egen tid, kan man let komme til at føle sig en lille smule rastløs. Som om man aldrig gør tingene godt nok. ”Jeg kunne jo også lige..”, ”Ej, burde jeg ikke..”. Når den stemme fylder i hovedet, er det svært at slappe af.

Men du skal unde dig selv at slappe af i specialeprocessen. Og hvis du forsøger at lave en plan over dine ugentlige mål, som du følger, frigiver du også noget tid. Noget tid, som skal bruges på alt andet end specialet.

Måske skal du en tur på café med veninderne? Eller også skal du binge lidt Netflix, se en Twilight film eller to. Eller måske trænger du til at læse i en bog, der ikke har en indholdsliste med 70 underpunkter og 25 siders kildehenvisninger.

Få en sparringspartner/specialemakker

Det kan være en meget ensom proces at skrive sit speciale. Pludselig er man fuldkommen opslugt af et emne, som de fleste bare trækker på skulderen over. Derfor kan det være en rigtig god idé at dele sin specialeproces med en ligesindet, der også er i færd med at skrive speciale.

For med en specialemakker i baghånden kan man spejle sig i hinanden. Man kender de frustrationer, sejre og mindreværdskomplekser, der kan påstå. Man har en at sparre med, når tingene går i stå. I kan også læse hinandens opgaver og give feedback på indholdet undervejs. Det er altid godt med et ekstra sæt øjne på tingene.

Held og lykke med dit speciale.