Guide: Gør cyklen toptunet til studiestart


Studiestart betyder for mange, at man skal tilbage på jernhesten efter en lang sommerferie. Det kan godt være lidt hårdt oveni, at man i forvejen skal til at vænne sig til bøgerne igen, og derfor gælder det naturligvis om at gøre cyklen helt klar, så det bliver lidt mindre uudholdeligt.

Step 1: Grundig rengøring

Har du været på sommerferie, så cyklen har stået i garagen og samlet støv? Så skal du naturligvis starte med at give den en kærlig hånd med en god omgang sæbevand. Det kan faktisk hjælpe en hel del, hvis man blot får gjort cyklen grundigt ren, og det er derfor et godt sted at starte. Ud over at cyklen er pænere, når den er gjort ren, er der også den fordel i det, at cyklen har mindre tendens til at blive slidt eller gå i stykker, hvis du sørger for at gøre den ren en gang imellem, så det er bestemt værd at bruge lidt tid på.

Step 2: Gå cyklen efter

Når nu din stålged er fin igen, kan du nemt lige kigge den efter i sømmene. Det kan for eksempel være, at den trænger til en ny bremseklods eller nye håndtag, som kan gøre cykelturen lidt mere behagelig. Heldigvis behøver cykelreservedele ikke at være specielt dyre, men det kan til gengæld gøre en verden til forskel for din cykeloplevelse, om bremserne fungerer optimalt og om gearhjulene er helt i top. For at gøre din cykeltur endnu bedre og tilmed forlænge din cykels levetid, kan det altså godt være fornuftigt at skifte nogle dele ud, inden de bliver slidt helt ned, og du derfor risikerer enten at styrte eller at skulle investere i en helt ny cykel.

Step 3: Køb det nødvendige udstyr

Er cyklen fuldkommen klar, mangler du blot selv at blive det. Inden du begynder dit cykeleventyr, kan det derfor være, at du skal ud at investere i noget nyt udstyr eller tilbehør. Har du for eksempel en god cykelhjelm, der kan holde dig sikker i trafikken? For at fungere optimalt, skal en cykelhjelm udskiftes jævnligt, og har du før haft et voldsomt styrt med din hjelm på, er der ekstra stor sandsynlighed for, at den skal skiftes ud. Derudover kan det være, at du har brug for nye lygter eller nyt cykeltøj, så du kan komme hurtigt fremad.

Har du et barn, skal du måske også have fat i et barnesæde til cyklen, som i princippet fungerer nogenlunde ligesom en almindelig autostol til bilen gør. Her er der nogle forskellige ting, du skal være opmærksom på, lige så vel som hvis du skulle have barnet med i bilen. For at finde den mest optimale cykelstol til dit barn, kan du med fordel tage ham eller hende med ned til cykelhandleren og få hjælp til at finde en stol, der passer til barnets vægt og alder, og ellers kan du læse både en test af cykelstole og en autostoltest på nettet, som kan hjælpe dig på rette vej.