Tips til at vælge din kommende uddannelse


Der er over 800 valgmuligheder i Danmark, når det gælder uddannelse. På den ene side kan de mange muligheder være en fordel, da det næsten er umuligt ikke at finde noget, du vil interessere dig for. På den anden side er det ikke så sært, hvis du er rundtosset og ikke kan beslutte dig for, hvad du skal søge ind på, og hvor du skal studere henne. Nogle uddannelser minder meget om hinanden, og flere uddannelsessteder tilbyder den samme type uddannelse. Hvis du har en klar idé om, hvad du gerne vil arbejde med i fremtiden, kan valget måske ikke være så svært. Virker det hele derimod overskueligt, og har du blot en lille anelse om, hvad dit erhverv skal være? Så får du i dette blogindlæg tips til, hvad du kan have med i dine overvejelser, når du skal vælge din kommende uddannelse.

Tænk indad

Først og fremmest skal du være klar over, at det handler om, hvad du gerne vil. Tænk derfor på dine drømme, hvad du bliver glad af, hvad du interesserer dig for, hvad du er god og mindre god til. Det kan også være, du som barn havde en idé om, hvad du ville være. Måske var det en drøm, du lagde på hylden og glemte, men egentlig kunne være et reelt og godt bud? Når du stillet dig selv disse spørgsmål, handler det om at finde lighedstrækkene. Omhandler alle dine svar noget med omsorg, noget med kultur eller noget med dyr? Dette kan give dig et praj om, hvilken retning der kan være den optimale for dig.

Tag forskellige tests

Der findes mange forskellige tests online, som kan være et godt hjælpeværktøj til at finde din kommende uddannelse. Fordelen ved at tage tests er, at du ud fra dine besvarelser præsenteres for forslag til en uddannelse, der kan være noget for dig. Måske får du dine egne tanker bekræftet, eller også får du vist nogle muligheder, du ikke selv havde tænkt på.

Hvor lang tid vil du studere?

Alt efter hvilken type uddannelse du vælger, har de en bestemt varighed. Hvis du på forhånd ved, du ikke vil studere i fem eller seks år, er en universitetsuddannelse måske ikke noget for dig. Hvis du derimod gerne vil have meget praktisk erfaring i løbet af din uddannelse, kan en professionsbachelor på tre til fire år formentligt være en bedre løsning. Ved at overveje hvor lang tid du vil studere, kan du indskrænke din liste med valgmuligheder.

Find informationer om uddannelserne

Har du én eller flere uddannelser i kikkerten, er det en god idé at opsøge mere information om dem hver især. Du kan blandt andet læse om uddannelserne på uddannelsesinstitutionens egen hjemmeside, men du kan også søge på forskellige uddannelsesguides. Derudover kan du sagtens selv tage kontakt til institutionen, hvis du fortsat sidder inde med ubesvarede spørgsmål. Flere steder afholdes der årligt Åbent Hus-arrangementer og andre events, hvor du kan få inspiration til og viden om uddannelsesvalg. Selvom din personlige interesse for uddannelse er vigtig for dit valg, kan det at tænke langsigtet være en god idé. Undersøg arbejdsmarkedet, kig på andres evaluering af undervisningen og uddannelsen, og læs, hvilke jobmuligheder du vil få med en given uddannelse. Endvidere kan du klikke dig ind på Uddannelses- og Forskningsministeriets hjemmeside, hvor du kan læse om optag, ansøgning og se statistikker fra forskellige uddannelser.