Få økonomisk overskud til de gode madoplevelser


De fleste studerende har månedligt et lille rådighedsbeløb, der skal dække de primære udgifter såvel som finansiere det fritidsliv, der gør studietiden til en fest. Blandt de dominerende og største udgifter i budgettet findes madkontoen. Studerende – såvel som mange andre danskere – er ikke bevidste om deres madforbrug og betaler alt for store summer for råvarer til den daglige madlavning. Pengene, der går til gulerødder, der ikke bliver spist, og mel, der bliver for gammelt, kunne i stedet bruges på udsøgte smagsoplevelser, der stimulerer og inspirerer – modsat den hverdagsprægede pasta med ketchup.

I dette indlæg vil du hjælpes til at omprioritere dit madbudget, så du spilder færre penge på madspild og overbetaling for råvarer og i stedet skaber plads i økonomien til spændende og nye madoplevelser.

Madplan

Første – og det mest fundamentale – skridt i retningen af bedre udnyttelse af madpengene er at lave en ugentlig madplan. Hvis du har ambitioner om at bruge færre penge på bedre mad, vil det kræve arbejde, tid og planlægning. Til gengæld for den energi, du bruger på projektet, får du bedre mad og flere penge.

Planlæg dag for dag, hvad aftensmaden skal stå på. Sørg for at overveje, om ingredienser kan bruges over flere dage, således at hvis du serverer varme kartofler til aftensmad, så kan du spare en frokostomkostning ved at spise kolde eller brasede kartofler den følgende dag.

Find opskrifter, saml ingredienser og tjek skabene, inden du handler til ugens forbrug. Det er vigtigt, at din madplan er så omfattende, at hele ugens madindtag kan dækkes ved blot én tur forbi supermarkedet.

 

Tilbudsjagt

For at skabe overskud på madkontoen skal madspild reduceres, spontane nødkøb af råvarer til overpris undgås og tilbud opnås. At du vælger at spise på et budget i dagligdagen er ikke ensbetydende med, at du behøver at gå på kompromis med kvaliteten af din mad. Ved at være opmærksom på dagligvarebutikkernes tilbud kan du opnå store besparelser. Nogle butikskæder sælger produkter, hvor forbrugeren både betaler for brand og produkt.

Sammenlign derfor priserne på dine ingredienser fra madplanen på tværs af butikker. Hvis blot du finder de rigtige tilbud og undersøger butikkerne udenfor de store kæder, kan du finde selv økologiske og naturlige produkter til gode priser.

 

Bonus på madkontoen

Ved at vælge, at din daglige madplan skal bestå lidt mere af simple, planlagte retter tilberedt af ingredienser købt på tilbud, kan du skabe et overskud på madkontoen, der gør det muligt at variere dine madvaner. I stedet for at leve uovervejet omkring dit madforbrug kan du lægge energi i at ændre det for til gengæld at have penge til rådighed, som kan bruges på solide, gode madoplevelser.

Halifax kreerer burgere af høj kvalitet. En sådan burger er anderledes fra din egen hverdagsmadlavning, da den er lavet af fagmænd, der ved, hvordan den helt rigtige burger skal skabes af gode råvarer. Burgeren kan endda leveres lige til din dør. Følg linket her og bliv inspireret til, hvad dit nye overskud på madkontoen kan bruges på.