Vær opmærksom på falske hjemmesider når du shopperI år falder Black Friday d. 23. november, og højtiden som bare bliver ved med at slå rekorder hvert eneste år ser bestemt ikke ud til at blive mindre i år. Black Friday var originalt en højtid i USA, hvor den markerer at deres fejring af Thanksgiving er ovre, og at juleindkøbet officielt kan begynde. 

Dette markeres med absurd gode tilbud som får Amerikanerne til at overnatte i køer foran butikkerne, så de kan være klar til at skulle få fat i de største rabatter. Til at starte med var det primært elektronik, man kunne spare de fleste penge på, men i dag kan man spare på alle slags varer. Til at starte med var Black Friday primært et begreb som blev benyttet af de fysiske butikker, men sidenhen har begrebet også smittet sig af på internethandelen i USA såvel som i Danmark. Normalt skal man passe på med de absurd lave priser, da det ofte er et tegn på, at hjemmesiden kan være svindel, men på Black Friday kan det være svært at skelne, da det ikke er unormalt med så lave priser. 

Herunder findes 3 tips til at komme sikkert igennem Black Friday. Når du ved, hvordan du kommer sikkert igennem Black Friday, kan du få dig et prisoverblik her.

 

Kærkomment for studerende

For mange studerende er økonomien lidt stram, og det kan være svært at få SU og eventuel løn fra studiearbejde til at slå til. Begivenheder som Black Friday kommer derfor også ofte kærkomment, da det giver mulighed for at få pengene til at række lidt længere. Så meget mere ærgreligt er det, hvis man ikke får noget for sine penge, men i stedet bliver snydt.

 

Kig efter virksomhedens oplysninger 

Når man handler på en legit hjemmeside, så har de som oftest et punkt som hedder ”om os” eller lignende, hvor de skriver en lille historie om selve virksomheden. Her vil deres kontaktoplysninger typisk også være at finde. Hvis virksomhedens adresse virker falsk eller ikke står der, er det en god indikation om at der er tale om svindel.


Vær opmærksom på dårligt sprog 

Nethandel der har til fordel at snyde os har ofte udenlandske svindlere som står bag, og derfor vil de ofte begå sproglige fejl, når de laver hjemmesiden. Hvis hjemmesiden derimod er skrevet flot, så er der ofte tale om en legit hjemmeside.


Kig efter e – mærket 

Hvis man vil være helt sikker på, at man handler på en hjemmeside som ikke er ude på at snyde en, så kan man kigge efter e – mærket. E – mærket er en organisation som består af jurister og andre medarbejdere som er eksperter i sikker nethandel. Hvis ens virksomhed gerne vil have e – mærket på deres webshop, skal de blot betale et beløb og så tjekker e – mærket op på hjemmesidens sikkerhed. Hvis man på Black Friday er på en hjemmeside på e – mærket, kan man helt roligt handle på den webshop.


Brug Google og Facebook

Det letteste er dog ofte at lave en hurtig Google eller Facebook søgning. Hvis der er en masse negativt, er det nok en dårlig ide, mens du trygt kan handle der, hvis der er en masse positive tilkendegivelser fra kunder.