Sådan får du struktur på din eksamenslæsning


Eksamensperioden er i fuld gang, og både elever og studerende sidder og sveder over bøgerne. For mange virker læsningen uoverkommelig, men med disse nemme tricks kan du få struktur på din eksamenslæsning.

Når du først har en plan for din læsning, er det hele nemlig meget nemmere at overskue. Så arbejder du mere effektivt, og du får langt større overskud til din læsning. I den forbindelse kan du allerede nu overveje at investere i en whiteboard-tavle. Det er en lidt større investering, men du får et helt fantastisk overblik over din læsning. Du kan også vælge en kridttavle som disse, der er et billigere alternativ.

Læg en (realistisk) plan

Først og fremmest er det vigtigt, at du lægger en realistisk plan for din læsning. De fleste af os har tendens til at være alt for optimistiske, når vi planlægger eksamenslæsningen, og det ender altid med lige dele stress og dårlig samvittighed. Ingen af de ting hjælper dig med at klare eksamen, så forsøg at undgå dem.

For mange er det en svær øvelse at vurdere, hvor meget du reelt behøver at læse. I nogle fag giver det mening at læse hele pensum, men bestemt ikke i alle. Især hvis du har fulgt med i læsningen i løbet af året, er du godt på vej. Til skriftlige hjemmeopgaver kan du ofte nøjes med at orientere dig i bogen og eventuelt genlæse nogle enkelte kapitler. Resten har du tid til at læse målrettet under eksamen. Til mundtlige eksamener skal du naturligvis være mere forberedt, og her kan det hjælpe at lave et hjælpeark (max en side) til hvert tema. Det tvinger dig til at fokusere på de allervigtigste begreber og tendenser, så du får et overblik over hele faget.

Det kan være en god idé at skrive din plan ned et synligt sted – for eksempel på en whiteboard-tavle på væggen. Så kan du hele tiden se planen, og du bliver mindet om den.

Lav delmål

Når du har en god plan for læsningen, skal du lægge delmål. Her kan det især også være nyttigt at bruge en whiteboard-tavle. Skriv dine mål for de forskellige dage op, og del dem eventuelt op i endnu mindre bidder. Det kan for eksempel være, at du skal læse et enkelt kapitel eller lave faktaark til et enkelt tema. Strukturér det hele på din whiteboard-tavle og streg målene over, efterhånden som du opfylder dem.

Du kan også lave en kreativ udformning af tavlen som et cirkeldiagram eller lignende, som du kan udfylde mere og mere i takt med din læsning. På den måde kan du hele tiden se fremskridt, og du bliver motiveret til at give den en ekstra skalle for at nå dagens mål.

Giv dig selv pauser

Sidst men ikke mindst er det ekstremt vigtigt, at du også lægger pauser ind i læsningen. Selvom det er fristende at tro, at du bare kan læse 18 timer i døgnet i to uger, så kan din hjerne ikke klare så meget information. Hvis du indimellem sætter eftermiddagen eller formiddagen af til bare at holde fri, er din hjerne mere klar til at arbejde videre dagen efter. Det er dog vigtigt, at du rent faktisk også giver dig selv lov til at holde fri. Hvis du har dårlig samvittighed hele tiden, kan du lige så godt vende tilbage til bøgerne – men vurdér, hvad du egentlig får mest ud af.