Tips og tricks til et billigere madbudget


Der er meget at bruge penge på, når du er studerende. Studiebøger, øl i fredagsbaren, når den engang åbner igen, husleje og meget andet. Dertil kommer mad. Det er måske dit vigtigste budget og der, hvor der er mest at hente fra måned til måned. For du skal jo spise. Her får du nogle tips og tricks til, hvordan du laver et billigt madbudget.

 

Lav et budget og opret en madkonto

Start med at lave et estimeret budget, hvor du ridser op, hvad du plejer at bruge på dagligvarer. Du kan med fordel gå din konto igennem og se, hvad du plejer at handle ind for i måneden. Her er det en god regel, at én person godt kan klare sig for 2000 kroner i måneden. Det er et godt og et ambitiøst niveau.

Når du har lavet et budget, kan du med fordel tale med din bank og få oprettet en separat madkonto med et betalingskort. Hvis du har alt samlet på en konto, kan det nemlig være svært at bevare overblikket. Med en madkonto kan du hurtigt og nemt se, hvad du har brugt, og hvor meget du har tilbage. 

 

Udarbejd en madplan

Når du har budgettet og madkontoen på plads, kan du planlægge dine indkøb. Det gør du bedst med en madplan til en uge ad gangen. Hvad har du af planer i ugen, hvornår kommer du sent hjem og kan klare dig med nogle rugbrødsmadder, og hvornår har du tid til at lave mad? Skal du spise ude eller træne sent? Det er alt sådan noget, der er godt at tænke ind i planen.

Når planen er lagt, kan du handle ind til så mange dage som muligt. På den måde undgår du spontane handleture på tom mave, hvor du ender med at købe alt muligt, du ikke har brug for, fordi du er sulten. Husk at skrive en indkøbsseddel, så du ikke skal huske det alt sammen i hovedet.

 

Sådan laver du en økonomisk madplan

Du kan med fordel lave store portioner, så du har rester til både en og to dage. Her kan det være en god ide at spare på kødet og skrue op for det grønne – for det er ikke alene sundere, det er også billigere. Det kan være sammenkogte retter med ris eller pasta, for eksempel.

Du kan også gå tilbudsaviser igennem, så du laver madplanen efter, hvad der er på tilbud i den pågældende uge, og så kan du lede efter de gule mærker. Det kan være mad, der er tæt på sidste holdbarhed. Det er godt at undgå madspild. Det gælder ikke mindst, når du er studerende. Det er både godt for miljøet og for din økonomi.

 

Undgå havregrød ved akutte udgifter

Står du pludselig med akutte udgifter, måske er du kommet til at vaske mobiltelefonen, eller du skal købe nogle særligt kostbare bøger, er det ærgerligt at leve af havregrød hele måneden. Her kan et lån være en mulighed. SN.dk har lavet en kort guide til, hvad du skal overveje, når du optager et minilån. Det kan være en ide, hvis du har akutte udgifter i en måned, og du hurtigt kan betale pengene tilbage.

Du kan sikre spændende mad ved at låne pengene til de akutte udgifter og så lade hele madbudgettet stå. Det kan du for eksempel gøre hos KreditNU, hvor du også kan læse om endnu flere tips og tricks til et billigt madbudget. Det kan du i artiklen 5 tips til et billigere madbudget.